Traži
Opatija

Hotel Bevanda

BIL_REF_HR-Opatija-Hotel Bevanda-Bild2_16z9_FHD.jpg
BIL_REF_HR-Opatija-Hotel Bevanda-Bild1_16z9_FHD.jpg
BIL_REF_HR-Opatija-Hotel Bevanda-Bild3_16z9_FHD.jpg
BIL_REF_HR-Opatija-Hotel Bevanda-Bild5_16z9_FHD.jpg
BIL_REF_HR-Opatija-Hotel Bevanda-Bild4_16z9_FHD.jpg
BIL_REF_HR-Opatija-Hotel Bevanda-Bild6_16z9_FHD.jpg
BIL_REF_HR-Opatija-Hotel Bevanda-Bild9_16z9_FHD.jpg
BIL_REF_HR-Opatija-Hotel Bevanda-Bild8_16z9_FHD.jpg

Prvi design hotel s pet zvjezdica na sjevernom Jadranu, mjesto koje svojim gostima nudi potpuno opuštanje u bogato opremljenim sobama, s personaliziranom uslugom i posebno osmišljenim uslugama.

Osnovna ideja bila je stvoriti kuću koja nadopunjuje vizure Opatije, a istovremeno svojim gostima pruža doživljaj njihova privatnog Kvarnera.

Sama pozicija Bevande prisutna je u najvažnijim vizurama Opatije, i sa kopna i sa mora. Oblikovanje nadogradnje zamišljeno je kao volumenski dominantna intervencija u okruženju. Iako samo kat viša od prijašnjeg stanja, kuća naglašava početak kopna, gotovo poput svjetionika, nadograđujući poznate slike Opatije.

Specifičnost smještaja i kontekst susjedstva koji uključuje Ljetnu pozornicu, benzinsku pumpu, lungomare, gradsko kupalište Lido i samo more, definitivno su utjecali na koncept građevine, orjentacije prostora, otvaranje vizura i tretman pročelja, dakle veliku većinu elemenata kojima građevina komunicira sa prostorom u kojem se nalazi.

Strogo zadani volumen nadogradnje, zatvoren je gotovo punim zidom prema Ljetnoj pozornici. Promjena materijala pročelja (žbuka/staklo) na rubovima stražnjeg pročelja nagovještava jedva primjetne pomake na zabatima, a rezultira "eksplozijom" prema moru. Refleksije na staklenim plohama stapaju volumen zgrade sa nebom tako da jedan čvrsti zidani volumen gledan sa šetnice nestaje u igri svjetlosti i sjene. Nizovi staklenih panela otvaraju pročelje prema moru, usmjeravaju vizure i osiguravaju privatnost gostiju hotela.

U prizemlju građevine je zadržana kuhinja, a nekadašnja sala je pretvorena u  bar, prostor za pušenje i recepciju. Između postojeće građevine i mora izgrađena je nova zimska terasa čije ostakljeno pročelje može u potpunosti otvoriti.

Smještajni dio hotela je smješten na 1 i 2. katu, a sadrži ukupno 10 soba. Broj soba u ovom slučaju nije bio prioritet već kvaliteta i veličina svake smještajne jedinice.

Kao rezultat kratkog roka izvođenja i estetskih zahtjeva ,prije svega elegancija balkonskih istaka,prekid toplinskih mostova Isokorb® elementima pokazao se kao najbolje rješenje.

Kroz projektiranje i ugradnju Isokorb® elemenata rješen je niz detalja koje je bilo nemoguće rješiti klasičnim načinom izoliranja presjeka,a da oni bitno ne utječu na projekt i kvalitetu prostora u korištenju :

  • izolaciju spoja nove konstrukcije s postojećom građevinom,pogotovo u djelu u kojem naliježe na istak postojeće građevine kojem je fizički nemoguće pristupiti i izolirati ga,
  • urbanistički propisana visina nametnula je visinu prostorija i razmak između konstruktivnih elemenata,pa su slojevi poda,a i spuštenog stropa balkona,morali biti svedeni na minimalne,što je bilo neizvedivo standardnim rješenjima izoliranja  presjeka s gornje i donje strane.
  • dobivena visina iskorištena je za ugradnju keramičkih pločica na nosačima čime je omogućeno fino uštimavanje visine u odnosu na elemente namještaja koji su sastavni dio interieura i čine jedinstvenu plohu zajedno s terasom.
Završetak projekta

2013

Arhitekt

Dražul Glušica arhitekti d.o.o.

Izvođač

Strabag d.o.o.

Investitor

Bevanda d.o.o.

Statičar

Dragan Ribarić dipl.ing.građ.